Statsministerkandidat Batra har ändrat sig om invandringen

I dag kan man i Aftonbladet läsa en debattartikel av Anna Kinberg Batra och om hur hennes syn på invandring har ändrat sig genom åren. http://www.aftonbladet.se/debatt/a/R0zM8/darfor-har-jag-andrat-mig-om-invandringen Bland annat så skriver hon ”Ett anständigt samhälle ska hjälpa människor på flykt – men inget land kan hjälpa alla.” Jag håller med och det är en av anledningarna till att jag personligen aldrig ansett att vi ska ha helt öppna gränser. För mig så är det självklart att hjälpa andra människor och det är därför som jag bland annat har haft fadderbarn i princip hela mitt vuxna liv, det är också därför som jag har engagerat mig politiskt i andra länder, även om det har varit i det lilla. Men det som Sverige har gjort och som säkerligen har drabbat både oss själva och människor på flykt är att tro att vi, detta i sammanhanget lilla land, kan göra mer än vad vi förmår.

Vi borde, oavsett om det handlar om flyktingar från krig eller annat, varit mycket tuffare när det gäller att påverka andra länder att också ta sitt ansvar. För mig är det solklart att en människa som behöver hjälp ska få det, men det är en global angelägenhet, vi ska alla dra vårt strå till stacken. Det finns så många människor som behöver hjälp av olika anledningar så att i större omfattning samarbeta och påverka andra länder borde ha varit självklart för Sverige, men det har det inte varit. Att vi ska kontrollera dem som släpps in i vårt land borde också vara en självklarhet. Det handlar om vår trygghet och säkerhet och den är grundläggande för ett välfungerande land.

Batra skriver också ”Den som motiverar viljan att strama åt migrationspolitiken med en generell misstro mot främlingar har inget att hämta i det parti jag leder.” Det är bra med det här förtydligandet, för det finns dessvärre människor som anser att vi aldrig ska hjälpa andra. De är tack och lov i minoritet, men det är sorgligt att de finns alls. Jag kan inte annat än att utgå ifrån att de själva hellre skulle offra sina liv om de behövde hjälp, än att be om den från ett land utanför våra gränser eftersom de anser att inga andra än våra medborgare ska har rätt till stöd från oss. Läxan när det gäller flyktingmottagande  och invandring har varit dyrköpt för Sverige då många politiker inte har velat tänka tillräckligt långt framåt och vilka konsekvenser saker kan få, men jag hoppas att man tar lärdom och gör vad man måste framöver. Jag hoppas också att de som vill ha helt öppna gränser inser att även våra skattepengar är ändliga och att om vi fortsätter som vi nu gör, då kommer vi i framtiden inte vara det land som kan hjälpa människor när vi borde.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s