Hur kunde svältoffren komma i skymundan?

Det går inte att vara oberörd av krigets offer och svårast är det som alltid när det är barn som drabbas. Det känns som att det inte finns någon ände på eländet och lägren som vissa flyktingar lever i är allt annat än värdiga. Det är därför obegripligt att inte alla länder som har möjlighet är beredda att ta emot flyktingar. Trots det här så kan jag inte låta bli att tänka på alla dessa människor som är offer för svält. Människor som inte tar sig någon stans alls, utan bara lider. Har vi glömt dem? Jag hoppas verkligen inte det. Flyktingfrågan är akut, men det är också det faktum att människor lider något hemskt på många håll.

I Etipoien är två trejdedelar av medborgarna kroniskt undernärda. Av jordens 7,4 miljarder människor har över 1 miljard inte tillgång till rent vatten. Över 2 miljarder har inte tillgång till självklarheter som en toalett. På grund av dessa förhållanden så dör 4 miljoner människor – varje år. Det går inte att påstå annat än att de flyktingar som kommer hit lever under förhållanden som är långt ifrån optimala, men de har trygghet, tak över huvudet och de har tillräckligt med mat.

Man ska inte ställa människor i nöd emot varandra, för det är olika situationer, men jag är rädd att Sverige i sin iver att alla ska ha samma standard, medborgare eller ej, bara man bor här, gör att vi kommer att fortsätta prioritera bort dem i nöd på andra håll, dem som vi inte ser direkt. Vi får heller inte glömma människor i flyktingläger runt om i världen. Om vi talar om tillgång på vatten så får många i lägren klara sig på 7 liter per person och dygn. Det räcker inte långt när man både ska ha vatten att dricka, vatten för matlagning och även hygien. (I Sverige gör vi av med mellan 200–400 liter vatten per person.) Vi, tillsammans med omvärlden måste göra mer för alla människor i nöd. Varför lyckas vi aldrig trots att vi vet hur situationen ser ut?

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s