Använd dubbdäck!

Jaha, då var det vinter igen sedan ett tag tillbaka. Vägarna är till och från glashala. Politiker ropar återigen på förbud för dubbade bilar på vissa gator. Det trots att det är välkänt att dubbdäck räddar liv, inte tar dem. Men vissa vill av någon outgrundlig anledning ha det till att dubbar är farliga och inte tvärtom. Att plocka bort bilar med dubbdäck är ingen bra idé och det av flera anledningar. En är givetvis att det ställer till problem eftersom många bilar har den här typen av däck, men nu är det främst inte det som är mitt argument för dubbade bildäck. Jag tänker rätt och slätt på vår säkerhet.

Att risken för olyckor minskar vet alla eftersom däcken ökar säkerheten vid halka då det är lättare att kontrollera bilen. Dubbarna gör också att vägarnas friktion ökar, så även för andra bilister så är det bra. Vägar med dålig friktion vintertid är naturligtvis ingen hitt. Vissa politiker driver förbudet med motiveringen att det rivs upp partiklar som är farliga för oss människor. Den delen är försvinnande liten och vill de främja vår hälsa gällande partiklar så ska de i stället ge sig på kolkraftverk och tung industri i Europa. Därifrån kommer det däremot farliga partiklar.

Det finns ytterligare ett problem när man förbjuder dubbdäck på vissa vägar eller uppmanar allmänheten att välja andra typer av däck och det är att man måste ha mer halkbekämpning, just på grund av friktionsproblemen. Det kostar pengar och det kräver energi, alltså är det vare sig bra för ekonomin eller miljön. Dessutom så slits inte våra vägar lika mycket som förr, eftersom ytbeläggningen har blivit bättre, med andra ord så förstör inte dubbarna vägarna på samma sätt numera. Vad kan man trots detta läsa på Stockholms webbplats? Jo följande: ”Det långsiktiga nationella miljökvalitetsmålet för frisk luft klaras inte för partiklar i Stockholm, dubbdäck är den enskilt viktigaste orsaken.” Stor suck får därför avsluta dagens blogginlägg. Vi måste sluta riskera människors liv på grunder som inte finns.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s