Nej, de handlar inte bara om män…

I går skrev jag om den jämställde lokalpolitikern som jag lyssnade till i Uganda, en man som står för värderingar som verkligen är viktiga för landets kvinnor. När jag tänker på honom och vad han sa, så tänker jag på hur resonemanget ofta går här hemma, visserligen inte hos alla, snarare inom en minoritet, men en stark sådan, vilket gör att det hela tiden sätts käppar i hjulen när det gäller lösningen på en stor del av kvinnoförtrycket och övergreppen i vårt land. Det handlar visserligen om män – vilket alltså är vad jag syftar på – oavsett vad det handlar om när det gäller kvinnoförtryck. Det kan vara ojämställdhet i allmänhet, till exempel på en arbetsplats, det kan vara ojämn fördelning av ansvaret för barnen, hot och våld, sexuella övergrepp och till och med så grova saker om mord. Men jag håller inte med om att det alltid ”bara” handlar om män, för det finns enorma kulturella skillnader. Det är långt ifrån samma som att alla svenska män vill ha jämställdhet och vi har själva haft samma kamp som många länder nu genomgår. En kamp som vi allt oftare måste föra även här hemma igen. Fast vi har kommit långt och det ska vi framhålla, inte tvärtom.

Politikern i Uganda berättade om att många kvinnor förbjuds att bli politiker, då deras män inte kan hantera detta. I extrema fall sker till och med mord om de inte lyder. Det är både obegripligt och förkastligt. Händer det i Sverige? Inte vad jag känner till i alla fall. Säker skulle det kunna hända inom vissa kulturer även här, då mord sker i större utsträckning inom vissa grupper och ofta drabbar kvinnor om de inte håller sig på mattan. Men tala för sjutton inte om män i allmänhet i dessa sammanhang.

Jag hävdar att svenska män utan tvekan är bland de mest jämställda och toleranta i världen och om vi vill hjälpa kvinnor som lever i förtryck så erkänner vi också detta. Då vågar vi se att det kommer hit en hel del män med en helt annan kvinnosyn än den de borde ha och vi kan förhindra brott mot både deras egna kvinnor och andra som blir drabbade. Vi borde ge de svenska männen ett erkännande och se dem som de förebilder som de för det mesta är. Det hjälper kvinnor och det kan kan även hjälpa män som behöver andra förebilder än vad de tidigare har haft. Det är svårt att lära gamla hundar sitta, men vi måste i alla fall försöka och det gör vi inte genom strutsmentaliteten.

 

 

2 thoughts on “Nej, de handlar inte bara om män…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s