Vinet 1 krona dyrare

Kanske har du inte märkt det ännu, men om du vill ha en flaska vin till helgen så räkna med att betala en knapp krona mer, närmare bestämt 95 öre. Får staten som den vill så kommer denna knappa krona att göra så att du minskar din alkoholkonsumtion. Låt säga att du dricker en flaska vin varje helg, kommer då denna nya skatt att minska din konsumtion? På ett år blir det 52 kronor mer som du måste betala för dina flaskor, om du fortsätter att konsumera samma vinmängd alltså. 52 kronor är – kan man konstatera – mindre än vad en enda flaska kostar. För egen del så tror jag inte att den här ynka skattehöjningen gör vare sig till eller ifrån.

Är man storkonsument så kan det så klart göra skillnad i plånboken. Jag är bara rädd att för dem där prisökningen blir kännbar ekonomiskt så kommer de ändå inte att handla mindre alkohol. Att de inte kommer det är naturligtvis beroende på att de inte kan. De är alkoholberoende. Det är absolut inte så att jag försöker göra mig lustig över ett förhoppningsvis bra förslag som kommer att gynna folkhälsan, men jag tror helt enkelt inte på det.

Det är självklart så att priset på alkohol påverkar konsumtionen och det får förhoppnignsvis unga att dricka måttligt redan från tidig ålder. I övrigt så tror jag att mer förebyggande arbete är det viktigaste. Det är verkligen bra att fler alkoholfria alternativ syns i olika sammanhang, men även dem med lägre alkoholhalt är viktiga. Ett glas är ofta festligt och alla ska kunna hitta ett alternativ. Förhoppningsvis så kommer skattehöjningen ske tillsammans med även andra åtgärder för hälsan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s