Nice try Mellin!

Tro inte att det bara är de politiska partierna som diskuterar valstrategier inför nästa års riksdagsval och som indirekt bedriver valarbete redan nu. Det gör nämligen även journalister och andra med politiska intressen. Det blev väldigt tydligt när jag häromdagen läste en artikel av Aftonbladets Lena Mellin och meningarna som tydligt visade att hon redan nu har börjat bedriva Socialdemokratisk valrörelse för att öka deras stöd var dessa: ”Det kan alltså vara så att Alliansen inte längre behövs. Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna har redan bevisat det de ville bevisa, att de kan leda landet tillsammans utan förödande interna bråk.”Som rubrik står det: ”Behövs alliansen längre”?

Lena Mellin är en person som är väl politiskt bevandrad som den politiska reporter hon är. Hon, precis som alla som är det minsta politiskt insatta, vet att alliansen inte bildades för att bevisa att de kunde leda landet utan att bråka, utan för att kunna bilda regering och föra en annan politik för Sverige. Att därför med andra ord än vad det egentligen handlar om säga något som ovanstående blir väldigt genomskilnigt i just det här fallet. Man vill helt enkelt försvaga alliansen eftersom en stark allians gör det omöjligt för Socialdemokraterna att få en stark regering, om de nu ens lyckas få en igen framöver. Vi såg det efter förra valet på alla tre nivåer, socialdemokrater som på alla möjliga sätt försöker splittra de fyra allianspartierna. De har nämligen allt att vinna på det.

Att Kinberg Batra i dag har gått ut och ut och sagt att de vill fälla regeringen, även om det innebär att man behöver Sverigedemokraternas röster, ger självklart mer vatten på kvarnen. Men det är mer än 1,5 år till valet och jag tror ärligt talat inte att det här – som Mats Knutsson säger – kan vara början på slutet för alliansen. Det återstår naturligtvis att se, men de fyra partierna har alldeles för mycket själva att förlora på att gå skilda vägar och de rödgröna skulle vinna för mycket för att det rimligtvis ska ske. Men säker är man aldrig. Däremot så tror jag inte att det dröjer många val till innan man går skilda vägar olika anledningar, men inte år 2018.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s