Förringa inte att många tvingas bära slöja

I veckan så läste jag ett av de märkligaste inläggen någonsin i slöjdebatten. Robert Aschberg hade skrivit en kolumn om slöjor och sjaletter. Han inleder med att berätta att dåtida Assyrien hade lagkrav på att slöjan inte fick bäras av vanliga kvinnor och dito prostituerade. Endast överklasskvinnor fick använda plagget. Intressant kunskap kanske, men det är faktiskt första gången som jag någonsin ser en person försvara förtryckande kläder eller andra traditioner med argument som är tagna från en tid tusentals år tillbaka. Han säger visserligen att han inte har en aning om varför vissa väljer att bara slöja, men att några kanske är tvingade. Man ska passa sig för att döma andra efter klädseln och vi är nog många som bär plagg utan att fundera så mycket på varför. Normer, mode och vad som är acceptabelt är starka drivkrafter. Men de flesta är ändå så upplysta så att de vet att det finns krav bakom många slöjor, inte alla, men många.

Därför så tycker jag inte att man ska ta allt för lätt på det här. Att jämföra med några decennier tillbaka när det var mode med sjalett – vilket han också gör – är inte rätt, för det fanns inget tvång på att dölja sitt hår eller att man inte fick gå utanför dörren innan man hade knutit på sig ett huckle, som det ofta kallades. Men vi har i Sverige skolor där så små barn som 6-åringar tvingas dölja sitt hår. Barn i förskoleklass som alltså sexualiseras av vuxenvärlden. Vissa barn som är så här små tillåts inte ens att ha idrottsundervisning med en manlig lärare. Det går kalla kårar genom en. Småtjejer som alltså måste ha en kvinnlig lärare på grund av att risken är överhängande att han är pedofil. Eller vad är annars anledningen?

Vi måste sluta sexualisera barn och därför behövs slöjdebatten i vissa fall. Men självklart så ska en vuxen kvinna få klä sig som hon vill så länge som hon accepterar exempelvis en arbetsgivares uniform eller annan för företaget ändamålsenlig klädkod. Kolumnen avslutades för övrigt med att vi säkert kommer att få se utsvängda byxor igen eftersom mode kommer och går. Dessvärre så är det inte så enkelt för den kvinna som ses som lösaktig, inte blir gift eller till och med riskerar livet om hon skippar slöjan innan hon går ut. Det har dessvärre inte med mode att göra och för dessa kvinnors skull så hoppas jag att fler inte försöker dribbla bort korten utan vågar se verkligheten, även om den skär sig med vad vi är vana och hur vi önskar att den såg ut.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s