Det är lätt att inte se eller förstå hedersförtryck

Jag vill inte tro att människor inte bryr sig om hedersförtryck och att det är därför som de viftar bort problemet. Det kan vara Aschbergs modeprat när det gäller slöjor (som om den skulle försvinna när den blir omodern, något som för övrigt skedde för flera decennier sedan), eller extremvänsterns förnekande av kulturskillnader och att män är lika överallt och problemen med förtryck handlar om män i allmänhet. Det kan också vara samhällets allmänna ängslighet då man förminskar flickors och kvinnors problem eller ursäktar dem med religion, som om den stod över allmänt vett. Tack och lov så finns det många som trots allt står upp för dem som är förtryckta, både inom och utanför dessa grupper. Men alldeles för många väljer skygglapparna. Allmänt så är många människor funtade så att de hellre blundar när någon har problem, de lyckas på något sätt rationalisera bort det de dagligen ser och sedan sova gott ändå. Det handlar inte bara om hedersförtryck utan allt annat också.

Men varför har så många svårt att ta till sig allvaret? Kanske en del av det handlar om att de flesta av oss kvinnor som lever nu har haft stor frihet och vi har inte sett det samhälle som fanns förr. Män har självklart också varit förtryckta, men aldrig i samma omfattning. Förr i detta sammanhang är trots allt inte så länge sedan, så vi borde ha större förståelse än vad vi har. Det finns så mycket som vi accepterar för att det är så de där andras kultur ser ut. Må så vara att den är annorlunda, men varför ska vi acceptera att deras kvinnor inte har samma frihet som vi själva?

Har man bosatt sig i Sverige så kan man inte välja vilka lagar som man ska acceptera och vilka som man tycker att man kan strunta i, för lagarna gäller oss alla och vi kan inte välja bort dem som inte passar oss. Därför ska ingen man kunna förbjuda en kvinna att träna på gymmet utan slöja, förbjuda henne att arbeta, lära sig svenska, gå ut på kafé eller ha en helkväll på krogen om hon skulle ha lust till det. Kom ihåg att en gång i tiden så var inte ens alla kvinnor myndiga i Sverige trots att de var vuxna. För inte mycket mer än 50 år så hade maken laglig rätt att våldta sin hustru. Det är bara lite mer än 100 år sedan som vi fick allmän rösträtt. Det har varit en lång kamp, så se till att alla kvinnor inkluderas i det vi har uppnått.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s