Vi bygger ett kulturhus!

Nja, kanske inte exakt så, men vi ska satsa på kulturen och vara ännu öppnare än tidigare för att få ordning på Nordstan i Göteborg. Det anser kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson. Inför zonförbud för vissa säger istället Anna Kinberg Batra. Hermansson vill att det ska bli ett kulturliv i Nordstan efter det att butikerna har stängt. Det tror jag att många Göteborgare skulle uppskatta. Frågan är bara om det löser de akuta problemen som finns. Nordstan har nämligen blivit ett tillhåll för kriminella. Här drar sig vissa inte ens för att provocera polisen genom att omringa dem.

Är då kulturlivet det första som man tänker på när man ska lösa problemen? Inte jag i alla fall. Ta tag i kriminaliteten och få bort de störande elementen och lagför dem vid brott. Det är oacceptabelt att kvinnor ofredas och affärsinnehavare hotas. Men när detta är gjort, då är en kultursatsning toppen, för det visar att Nordstan tillhör de laglydiga Göteborgarna. Men i dagsläget så är det inte en ny arena för dessa andra, respektlösa element som behövs, för inte kommer de att lämna stället bara för att affärerna stänger. De är inte där för att handla. Man integrerar dem heller inte genom kulturen, för de är inte intresserade av sådant. I så fall så hade de sökt sig till andra ställen, för kultur finns redan i Göteborg.

Jag har ju själv varit politiker i många, många år, och jag vet hur lätt det är att tänka att om jag bara gör si eller så, om vi bara satsar på det här så… Men nej, det fungerar inte alltid på det viset, hur gärna man än vill. Det som Göteborg brottas med är en plats där kriminella har fått en fristad och där de kan rekrytera nya personer till kriminell verksamhet. Det löser man inte genom att ”belöna dem” med ytterligare en arena. Ge polisen befogenheter att ta tag i problemen, se till att Nordstan blir vad det tidigare var och satsta sedan på kulturen, för kultur behöver vi alltid. Men låt saker ske i rätt ordning.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s