Borde inte skolan kunna göra mer mot mobbning?

Som vanligt så blir man matad med elände från media, men ibland så berör vissa saker mer än andra. Just nu var det faktiskt ett reklaminslag på TV, det rörde mobbning. När jag såg det så kom jag också att tänka på en artikel från helgen där en pappa tog saken i egna händer och åkte till skolan och själv tillrättavisade en mobbare. Rektorn ursäktade sig och sa till och med att alla föräldrarna (alltså mobbarnas) inte ville delta i att lösa problemen. Så nu har alltså föräldrar valfrihet när det gäller att ta sitt ansvar även när klasskamrater och skolkamrater till deras barn mobbas av: deras barn? I och för sig, så har det väl alltid varit, men att någon uttalar det som en ursäkt eller förklaring känns väldigt fel.

Att elever blir mobbade, precis som vuxna blir illa behandlade på arbetsplatser, är nog svårt att eliminera, men nog sjutton borde mycket, mycket mer kunna göras? Att föräldrar inte har någon lust att vara en del av lösningen är ju hårresande och att det accepteras är också hårresande. Här ska offret vara i fokus och skolan måste därför jobba på för att lösa situationen tills man har nått sitt mål. Där får naturligtvis inte skolan backa under några omständigheter. Den har trots allt ansvar för alla elever när de befinner sig där.

För att kunna ge eleverna de bästa förutsättningarna när de är i skolan så måste den och föräldrarna samarbeta. Att endera parten vägrar får aldrig gå ut över utsatta elever. Här får skolan aldrig backa. Om det så krävs att både socialen och polisen blandas in så får vi aldrig godta att vuxenvärlden frånsäger sig sitt ansvar. Men, det finns naturligtvis sådant som kanske gör att föräldrarna inte är förmögna att ta det ansvar som de ska, psykisk sjukdom exempelvis, men då ska skolan och kommunen stötta så att föräldrarna i sin tur kan stötta sina barn i att göra rätt. Men, i de flesta fall så är problemet att vuxna väljer att inte se och det är oacceptabelt.

 

 

1 thought on “Borde inte skolan kunna göra mer mot mobbning?

  1. Christian Ottosson (C) kommunalråd

    Några inspel på denna fråga Katarina: kommunen kan satsa mer på föräldrautbildningar och samtidigt säkra att rutiner finns på skolorna för att hantera olika typer av incidenter (finns inte till 100 % idag). Samtidigt ska alla föräldrar kunna ta sitt ansvar som just föräldrar, men för att vi ska nå dit måste såväl föräldrar som barn informeras mer om vissa saker, trots allt.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s