Flyktingläger och neddragningar till Västsahara

Flyktingläger… Kanske reagerar vi mindre på ordet nu än förr och då av den enkla anledning att vi hör om dem så ofta. Det gör inte plågan mindre för dem som befinner sig där. Ingen borde bo i ett sådant, men många gör det, uppskattningsvis 60 miljoner människor är på flykt. De flesta flyr i sitt eget land och det är ju så att man helst inte vill lämna det som trots allt är hemma för en. Siffran har jag fått från Röda korset. Hur många som bor i läger av dessa vet jag inte, men sannolikt de flesta. Jag har tidigare skrivit om flyktingläger och det är bland det mest utsatta man kan bo i då tillgång på framför allt vatten är minimal. Det gör det svårt att sköta både hygien och klara av sin matlagning.

Att jag återigen skriver om alla dessa utsatta människor handlar inte om annat än att de är så osynliga. Många blir otroligt upprörda över flyktingars situation i Sverige, och jag försvarar naturligtvis inte heller vad som helst, men vad jag vill få fram är att ett trist och trångt boende på en förläggning här trots allt är enormt mycket bättre än ett läger ute i ingenstans i ett fattigt land där det kanske även förekommer krig. I Sverige har vi rinnande vatten, mat, toalett, värme, med mera. I ett flyktingläger i andra länder så finns ofta inget av detta i den omfattning som det borde om det ens finns alls.

I Västsahara har många människor levt på flykt sedan 1975, men var kommer de in i debatten om humana förhållanden? Det delas ut matpaket, men inte med tillräckligt näringsriktig mat och många blir därför sjuka. Vad gör Sverige åt detta? Jo, för att klara av vad det kostar med de flyktingar som vi har tagit emot så minskar man biståndet dit från 15,5 miljoner till 5 miljoner. Man skäms! Vi måste förstå att det finns större armod i vår omvärld än den vi ser här hemma när det gäller människor på flykt. Kanske vi måste acceptera viss trångboddhet under en period eller lite lägre standard då det trots allt är fred här och att få äta sig mätt är självklart på de flyktinganläggningar vi har i Sverige. Det eller att ännu fler blir sjuka och dör i till exempel Västsahara.

 

1 thought on “Flyktingläger och neddragningar till Västsahara

  1. Ping: ”Alla dessa män” ja… | Wallenborgs politikblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s