1,5 år kvar till valet

Om 1,5 år så är det val igen. Även om det är långt mer än ett år sedan som jag själv lämnade politiken så kommer jag att följa det med lika stort intresse som under alla år och alla valrörelser som jag var aktiv. Faktum är att hur det går, både på hemmaplan och i övrigt, ju fortfarande berör mig lika mycket. Att rösta är självklart, det var det redan första gången som jag gick till valurnan 1985. Min vännina och jag stegade in på posten på Odengatan och gjorde vår plikt för allra första gången. Jag kan inte påstå att jag var så väldigt politiskt insatt, men hade väl ändå en viss uppfattning om saker och inser i efterhand att jag redan då ”röstade rätt”. Den högtidliga känslan finns för övrigt fortfarande kvar.

Att få rösta borde naturligtvis vara en självklar rättighet, men så är det inte i alla länder. Att röstskolka skulle för mig kännas nonchalant därför mot alla som vill, men inte får uttrycka sin egen uppfattning. Den främsta anledningen till att rösta är ändå så klart egoistisk, jag vill ju att det parti som står för mina åsikter och värderingar ska få möjlighet att komma till makten. Men det skulle räcka alldeles utmärkt med argumentet att jag borde göra det av respekt för dem som kämpade för att även jag skulle få min rösträtt.

Det är inte ens hundra år sedan som Sverige fick allmän rösträtt. Det är något att ha i åtanke om man överväger sofflocket. Som sagt var, spännande kommer det att bli och det är det redan. Vissa politiska frågor debatteras dagligen, andra kommer och går. Vilka som blir hetast i valrörelsen återstår att se, även om vissa redan är självskrivna.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s