Ska jobbansökningar vara anonyma?

Personligen så tycker jag inte det, även om jag förstår varför de som vill ha det föreslår det. Jag kikade för skoj skull in på SSU:s sajt och i deras program så står just det här som förslag. Jag säger inte att det inte skulle kunna ha någon positiv effekt, men jag är tveksam om att den är så stor så att det är värt att genomföra förslaget. Dessutom så finns det en del saker som alla kanske inte tänker på.

Jobbar man med jobbansökningar så är man van att se olika handstilar. Visserligen så skriver de flesta brev på sin dator, men bara adressen på kuvertet kan avslöja vilket land du kommer ifrån, eller åtminstone om du är svensk eller ej. Även tidigare anställningar och utbildningar kan ”avslöja” en person, om nu det viktigaste är att inte tala om vilken bakgrund man har.

Sedan så kan man fundera över vad som ska tas med som meriter. Är språk en merit? I många sammanhang så är det det, men i en jobbansökan kan det genast bli ett problem i stället, om nu syftet återigen är att dölja vem man är. Det är klart att många kan lyckas med att komma till en intervju utan att röja varifrån de kommer, men vad hjälper det om de råkar ut för en tvättäkta rasist? Inte mycket tyvärr. Jag har inte lösningen på problemet, men har svårt att se att den är att göra en jobbansökan anonym.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s