Medborgarförslag eller inte?

Förra helgen, på lokalpartikongressen, så kom frågan om medborgarförslag upp. Åsikterna om deras vara eller icke vara var olika, men själv så har jag aldrig gillat dem. Anledningarna är flera. Tanken är naturligtvis god, invånarna i en kommun får komma med förslag till förbättringar och förhoppningsvis så stimulerar det till ytterligare engagemang. Majoriteten av våra kommuner har för övrigt infört dem. Trots att det heter medborgarförslag så är det egentligen invånarförslag, för det är bara de som är skrivna i kommunen som får lägga förslagen just där.

Alla partier har svårt att få tillräckligt många aktiva medlemmar och att låta vem som helst, utan att personen behöver sitta i kommunfullmäktige, lägga förslag motsvarande motioner, är egentligen ganska märkligt. Det blir som en gräddfil. Den rätten bör vara exklusiv för kommunfullmäktigeledamöterna. Att skriva ett medborgarförslag är dessutom inte alldeles enkelt. Är det inte korrekt formulerat så kan det inte bifallas även om förslaget är bra. Det gäller att ha duktiga tjänstemän som därför kan hjälpa till med sådant. Ett annat problem är att många förslag inte har digniteten medborgarförslag utan bättre skulle kunna tas om hand någon annanstans i kommunen.

En annan sak är att det kostar både tid och pengar då förslagen ska behandlas som motioner. Fördelen är att även barn får lägga medborgarförslag och ett av de bättre som jag själv har sett var skrivet av tre 12-åringar. Men på det stora hela så tror jag att det finns andra sätt att ta till sig invånarnas förslag och sedan besvara dem. I Huddinge, där jag bor, besvaras de i kommunfullmäktige eller i en nämnd, beroende på var frågan hör hemma. Då bjuds förslagsställaren in för att prata för sin sak, problemet är bara att många tackar nej. Det är synd, men jag tror att många avstår på grund av den formella tonen som finns i dessa sammanhang. Nej, lägg ner dessa förslag och utveckla invånardialogen istället.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s