Feministiskt initiativ

Det var inte bara Moderaterna som samlades för en nationell kongress i helgen. I Västerås träffades feministerna och det hela inleddes av partiledare Gudrun Schyman. Hon konstaterade att F! var partiet med störst ambitioner och dessutom mest mod. Vi får se om ambitionerna imponerar mer i nästa val så att de får chansen (för den som vill se det så) att ta plats i riksdagen, vilket är målet. I valet 2014 blev det inte mer än 3,12 procent av rösterna. Det är svårt att sia om hur de kommer att lyckas, men jag är personligen tveksam. Stödet har nämligen allt sedan valet legat mycket lägre än på valdagen.

Vad vill de då? Ja, mycket kan man hålla med om när man läser deras program, men det finns ju vissa saker som man undrar över. Till exempel följande meningar: ”Politikens uppgift är att skapa frihet för alla människor, så att ingen ska behöva utsättas för eller utsätta andra för brott. Detta kan vi uppnå genom att motverka sociala orättvisor.” Att alla människor ska ha ett drägligt liv och likvärdiga förutsättningar håller nog de flesta av oss med om. Men att ingen ”ska behöva” utsätta andra för brott är däremot en väldigt konstig formulering. Vem i Sverige behöver det?

Jag gissar att de menar att människor med låga inkomster behöver bli kriminella för att klara sig. Men om resonemanget skulle vara hållbart så skulle 100 procent av dem med lite pengar vara brottslingar och så är det naturligtvis inte. Heder och moral sitter djupare rotat än så. De flesta anpassar sig i stället och skulle aldrig råna en annan person, göra inbrott i någons bostad eller lura en gammal människa för att komma åt dennes bankkonto. När det gäller den typen av brottslighet så är problematiken ofta en helt annan. Mycket som F! vill är som sagt var bra, men det finns uppenbarligen en del att jobba på för ett parti med riksdagsambitioner.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s