Vårbudgeten och medborgarnas trygghet

”Sverige ska vara ett tryggt land. Samhället måste därför stå upp mot brottsligheten genom brottsbekämpning, brottsförebyggande arbete och att lagföra de individer som begår brott. Straffen har skärpts för de grova brotten och polisen har fått mer resurser. Polismyndigheten har fått medel för att fortsätta arbetet med att få fler poliser närmare medborgarna. Ökad polisnärvaro är angeläget. Vi ska både vara hårda mot brotten och mot brottens orsaker.”

Ovanstående är kopierat från regeringen.se och ur vårbudgeten. Varför känns inte detta riktigt verklighetsförankrat? Ja det kan ju vara så att en regering där framför allt inrikesminister Ygeman säger sig ha förtroende för rikspolischef Eliasson, inte framstår som alldeles trovärdig i den här frågan. Jag håller förvisso med, Sverige ska vara tryggt, men ändå. Nu ska man vara medveten om att människor ofta är oroligare än vad de behöver vara, men det finns sannerligen mycket som borde bli bättre på det här området.

Hur ska vi medborgare kunna lita på att förebyggande arbete involverar de viktigaste personerna i ett barns liv, alltså deras föräldrar, hur ska vi kunna veta att förskola och skola reagerar direkt problem uppstår, eller att polisen lämnar kaffepannan på stationen och verkligen visar vem som har våldsmonopol och inte backar när de blir bespottade, får stenar kastade på sig och blir hånade? Hur ska jag som medborgare kunna lita på att Eliasson byts ut och att någon med kompetens och ansvarskänsla tar över? När kan jag vara säker på att polisen kommer snabbt när jag ringer i en nödsituation? Dessvärre så är jag skeptisk till att det som vi medborgare har rätt att kräva verkligen kommer att bli verklighet. Men vi hoppas på det bästa så klart och man ska egentligen inte döma på förhand. Men skeptisk är jag…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s