”Vuxna i förorten måste ta ansvar”

 

De orden är hämtade från en debattartikel i DN. Det är visserligen lite mer än 1,5 månad sedan den här debattartikeln skrevs, men den är väl värd att läsas, speciellt som det ändå lite grand verkar vara ett uppvaknande på gång i samhället där äntligen föräldraansvar börjar utkrävas. Det är trots allt så att samhället (vilka ju även alla föräldrar är en del av) kan göra allt de förmår, men vill inte föräldrarna delta som ansvariga för sina barn så är det nästan omöjligt att lösa problemen. Här gäller det verkligen att jobba förebyggande och kräva att föräldrarna har koll på sina barn och i de fall det behövs, samarbetar med myndigheterna.

Raziyeh Khodayari, invandrare och en person som brinner för samhällsfrågor har skrivit väldigt bra om just det här:  http://asikt.dn.se/asikt/debatt/vem-bryr-sig-om-oss-barn-i-fororten/de-vuxna-i-fororten-maste-ta-ansvar-for-sina-barns-framtid/ Han säger bland annat: ”Vi som kom till Sverige lockades av tryggheten och möjligheten att skapa en bättre framtid i ett land som är demokratiskt och solidariskt.” Så tror jag också att det är, de flesta vill börja om i trygghet, men uppenbarligen inte alla och de förstör enormt för de andra, alltså majoriteten av invandrare. Tyvärr drar många ändå alla över en kam.

Det han bemöter är ett annat debattinlägg: http://asikt.dn.se/asikt/debatt/vem-bryr-sig-om-oss-barn-i-fororten/ Det är skrivet av en gymnasiestuderande vid namn Shamm Salih som bor i Rinkeby. Hon skriver att det inte bara är föräldrarnas, utan alla vuxnas ansvar och det har hon verkligen rätt i. Däremot så anser jag inte att hon har lika rätt i att ”Vi vill bygga upp ett tryggt och säkert samhälle för alla. Vi vill att Sverige ska satsa på oss och sluta vända ryggen mot oss.” Jag håller självklart med om det första, men att Sverige skulle vända exempelvis Rinkeby ryggen köper jag inte. Det satsas lika mycket där som på andra håll i Stockholm, problemet är bara att det finns alldeles för många individer som inte är intresserade av satsningar utan istället förstör. Det pågår också omfattande kriminalitet och det är ett enormt problem. Något som vore bra är om fler som vill påverka samhället engagerade sig politiskt, tog på sig förtroendeuppdrag och representerade sin stadsdel. Ingen annan kan nämligen göra det bättre än de som bor där.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s