Folkstyre

Jag har skrivit om demokrati och deltagande tidigare, men det kan aldrig nog påpekas hur viktigt det är att vi värnar om den demokrati vi har. Från regeringens sajt har jag kopierat följande:

”Ordet demokrati betyder folkstyre, vilket innebär att all makt utgår från folket. I en demokrati har medborgarna ett gemensamt ansvar för samhället de lever i. Det är därför viktigt att alla människor engagerar sig i samhällsutvecklingen. Genom att delta och påverka skapar vi vår gemensamma framtid.

Den kanske mest grundläggande möjligheten att påverka är att utnyttja rätten att rösta. På kommun-, landstings-, riks- och EU-nivå har väljarna möjlighet att uttrycka sin åsikt genom att rösta på det parti och/eller den person som stödjer deras värderingar. I frågor av särskild vikt har man även möjlighet att säga sin mening i folkomröstningar.”

Just det som de säger om vi har ett gemensamt ansvar tycker jag är speciellt viktigt. De flesta av oss har åsikter, men bara en liten minoritet vill ta på sig politiska förtroendeuppdrag. Det är synd för det finns så mycket kompetens och klokhet som aldrig kommer politiken till gagn. Tänk om fler vore beredda att åtminstone en mandatperiod vara politiker, vilken vitalisering av demokratin det skulle bli. Som före detta politiker kan jag säga att politik är både roligt och givande och jag har än inte träffat en politiker som har ångrat att de tog på sig uppdrag. Funderar du? Gör slag i saken, både för din egen och samhällets skull. Du behövs.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s