”Alla som kan arbeta ska arbeta”

Så sa finansminister Magdalena Andersson i senaste programmet av Bara politik. (Jo jag vet, det var förra onsdagen, men det är först nu som jag har haft chansen att se det.) Hur som helst så är det positivt att hon säger så, eftersom Socialdemokraterna gärna delar ut bidrag och förr var ivriga att förtidpensionera arbetsföra människor. Frågan är bara om hon har partiet med sig. Jag hoppas verkligen det och kanske har samhällets förändringar gjort att de inser det felaktiga i att människor ska kunna gå på bidrag ett helt arbetsliv.

Men alldeles för många har levt på det viset även under Moderatstyrda regeringar och jag tror helt enkelt att det till stor del har berott på flat- eller feghet. Att kräva något av någon som säger sig inte klara av det ger lätt reaktioner från omgivningen. Men sakernas tillstånd ändrar alltid på sig och låter man pendeln svänga för långt åt ena hållet så riskerar den att svänga för långt åt andra också. Med andra ord: jo, alla som kan ska jobba, men man måste inse att inte alla alltid kan.

Sedan så kan arbetsförmågan vara medsatt och då är det bätte att man jobbar det som är 100 procent för en själv, vilket i praktiken kan vara 25 procent av arbetstiden. Där borde flexibiliteten bli mycket större, för risken är att sjuka tvingas arbeta mer än vad de klarar av, eller att de bli sjukskrivna helt, vilket kan vara väldigt nedbrytande då ett arbete handlar om så mycket mer än inkomst, inte minst sociala relationer. Men jag vill tro gott om våra politiker och ser fram amot bättre arbetsmarknadspolitik oavsett parti och regering.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s