Då var slöjdebatten igång igen

Oj vilka rubriker och diskussioner det har blivit efter att en kvinna har gått ut i media då hon inte fick det jobb hon ville ha om hon inte tog av sig slöjan. Som vanligt så läser jag kommentarer och ser försvinnande få som anser att SAS, som det handlar om i det här fallet, har gjort något fel. De har en klädkod och den handlar om enhetlig klädsel och inga religiösa symboler. Hon fick göra fyra tester som hon klarade och blev sedan kallad till intervju. Det var där som arbetsgivaren informerade om klädkoden. Detta kan man så klart ha åsikter om, men är man osäker så är det alltid bäst att fråga.

Jag anser att SAS har gjort rätt, det går nämligen inte att ställa krav när det gäller religiösa eller politiska symboler hos vissa av personalen, men inte andra. Dessutom så är Sverige världens mest sekulariserade land och därför så lär det här inte ha kommit som en överraskning för kvinnan. Jag kan förstå att hon hamnar i en mycket knepig situation, men jag hoppas att hon verkligen reflekterar över om hennes tro och identitet måste vara så starkt förknippade med slöjan så att hon hellre väljer arbetslöshet.

Miljöpartiet har idag ryckt ut för att tala om att SAS och andra arbetsgivare som inte tillåter vissa symboler hindrar att kvinnor som bär slöja fullt ut kan ta del av arbetsmarknaden. http://www.expressen.se/debatt/oroande-att-just-sas-nekar-anstallda-att-bara-sloja/ Där håller jag inte med, även om jag aldrig skulle drömma om att försöka förbjuda slöja privat. Men för att ett samhälle ska fungera så väl som möjligt så är det bästa att vi alla anpassar oss och i det här fallet så är det kvinnornas religion alternativt deras kultur som sätter upp hindren, inte SAS eller andra som vill att personalen ska vara neutral. Vi måste kunna diskutera vikten av att skilja på sitt privata jag och sitt professionella jag. Kan vi göra den skillnaden så försvinner många konflikter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s