Yttrandefrihet och bokmässa

Det stormar kring den kommande bokmässan och jag ska erkänna att jag fick fundera innan jag tog ställning för om jag tyckte att det var bra eller dåligt att tidningen Nya Tiders för andra året får delta. Min slutsats är att jag anser att bokmässan gör rätt, även jag ogillar det de står för och det de gör. Yttrandefrihet är viktigt i Sverige och jag tror att ju mer vi människor umgås och pratar med varandra, ju mindre är risken att de med extrema åsikter verkligen kan göra verklighet av det de vill. Att utestänga andra, även dem med avskyvärda åsikter, leder sannolikt inte till något gott. Det är ju inte så att de slutar tycka som de gör, men de kommer att göra det med en ännu större offerroll och känsla av exkludering och de kommer än mer att verka i det fördolda.

Widar Andersson har skrivit en ledare om Nya Tiders deltagande på bokmässan: http://www.folkbladet.se/opinion/konkurrens-med-extrema-inslag-om4620437.aspx Som alltid så formulerar han sig på ett sansat och vettigt sätt. Maria Kälsson som är vd för mässan säger så här angående de författarprotester som pågår: ”Vi beklagar att dessa författare inte kommer till årets bokmässa. Men vi respekterar fullt ut att de har en annan ståndpunkt än vår. Åsiktsfrihet gäller naturligtvis även de författare som avstår från att delta.”

Nu kan man av en bokmässa inte kräva att de ska släppa in rasister och andra, för det är inte så lagen om yttrandefrihet fungerar. Men jag tror att ett öppet samhälle där vi inte delar upp oss i allt för stor utsträckning är det bästa. Däremot så förstår jag protesterna och har respekt för dem. Frågan är svår, fast att bojkotta bokmässan är inte den bästa vägen. Men det är min åsikt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s