Assisterad dödshjälp även i Sverige?

För mig är det alldeles självklart att Sverige borde ha assisterad dödshjälp. Men majoriteten av våra riksdagspolitiker anser uppenbarligen inte det eftersom svenskar som vill få den här hjälpen måste ta sig utomlands. Det är sorgligt att en dödsjuk människa tvingas till det i en desperat situation. Jag har precis läst en artikel om dödshjälp i Schweiz. När man får kunskap om hur det går till så är det omöjligt att ha en annan åsikt än att det borde vara tillåtet. Det är en process som tar månader och man måste själv kunna dricka preparatet som gör att man avlider.

Förmodligen är det rädsla och okunskap som gör att vi som ett av världens mest moderna länder inte tillåter dödshjälp. Jag tror att många är rädda för att det är så enkelt så att man riskerar att hjälpa människor som egentligen inte vill dö. Men faktum är att självmorden i Schweiz har sjunkit. De flesta som får godkänt att de kan få den här hjälpen avstår dessutom. Det finns alltså många rädslor och myter att ta död på.

Det är synd att vi inte pratar mer om döden eftersom vi alla kommer att drabbas av den. Om vi lider och aldrig kommer att bli friska från en svår sjukdom, borde det då inte vara upp till oss själva att bestämma om vi vill avsluta lidandet? Varför inte tillåtas ett värdigt slut om man känner att dödshjälp är ett sådant? Många människor lider svårt och vet att ingen återvändo finns. Många av dessa vill slippa ett långdraget och jobbigt slut på livet och det borde respekteras.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s