De politiska partierna och dödshjälp

Jag har funderat och letat efter mer information kring partiernas åsikt i frågan om dödshjälp. För inte så länge sedan så tog ett av Centerpartiets disktrik beslutet att de vill utreda fråga. http://www.nt.se/nyheter/ostergotland/ostgotacentern-eniga-om-dodshjalp-om4562684.aspx Jag hoppas verkligen att de lyckas. Jag hittar även en motion från en moderat: https://data.riksdagen.se/fil/69D652F9-93BA-4DA9-B785-517FE9C9E8F5 Socialutskottet har diskuterat motionen och politiker från flera partier ställer sig bakom den. I dagarna ska beslut tas i riksdagen.

Majoriteten av svenskarna anser att det borde finnas dödshjälp i Sverige. Här kan du läsa mer och även skriva under en lista för att påverka politikerna: http://www.rtvd.nu Våra folkvalda uttrycker ofta att frågan är känslig. Själv anser jag inte att den är det eftersom det handlar om ens egen rätt att i en ytterst svår situation få hjälp. Man tar alltså själv beslutet och ingen annan ska kunna påverka det. Det handlar om situationer där vår hälsa och vårt liv står uto  hopp och där vi skulle kunna få somna in i ro och på ett värdigt sätt kunna ta farväl av våra kära innan.

När jag mejlade Sverigedemokraterna i veckan så svarade de att partiet inte har något ställningstagande i frågan. Jag tror att ett sådant är nödvändigt och när motionen ska besvaras så får vi se vad de säger. Det gäller så klart även övriga riksdagspartier. Jag kommer naturligtvis att följa det som händer och skriva mer framöver. Men så vitt jag vet så har övriga hittills inte velat ta i frågan, alltså att utreda om det kan vara något även för Sverige. I ett fritt och demokratiskt samhälle så borde vi även få bestämma om vårt slut, men som sagt var, det gäller i undantagsfall och döden ska inte vara en utväg bara för att livet ibland är outhärdligt jobbigt. Då ska annan hjälp ges.

 

2 tankar på “De politiska partierna och dödshjälp

  1. staffan Danielsson

    Jag är övertygad att en rätt till dödshjälp vid svåra lidanden i livets slutskede är verklighet inom en del år, kanske fem. Miljöpartiets kongress vill utreda dödshjälp, Moderaterna ligger nära att göra det, jag hoppas att centerpartiets stämma i höst ska göra det.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s