Det blir ingen lottning till de fristående skolorna

Bra! Jag vet att många är positiva till att man ska kunna komma in på friskolor genom lottning, men jag anser ändå att det är fel och orättvist. Däremot så önskar jag att blandningen av elever vore större än vad den uppenbarligen är, men lottning är inte svaret på det. För det första så finns det ingen total rättvisa, så vissa föräldrar kommer alltid att kratta manegen åt sina ungar, medans andra inte ens kommer att ta reda på vilka möjligheter som finns.

Med det sagt så är det helt uppåt väggarna att man både kan och i vissa fall ska behöva ställa sin telning i skolkö redan som nyfödd. Vissa föräldrar gör det, men jag tror faktiskt att majoriteten av oss inte gör det eller ens tänker tanken att det ska behövas, eller ens är tillåtet. Just kösystemet är en av de saker som skulle kunna ändras på för att få ett rättvisare system. Man skulle kunna ha en gräns på två år innan skolstart.

Vad kan mer göras? Många skolor skickar brev till hemmen och informerar om sin skola. Dock långt ifrån alla, men går man in på sin kommuns webbplats och söker på skolor så får man upp alla både kommunala och fristående. Någonstans så måste man ta ett eget ansvar och när det endast handlar om ett par knapptryckningar så är det ännu svårare att försvara ett lottningssystem. Fast jag tycker samtidigt att kommunen ska informera nyinflyttade invandrarföräldrar som anmäler sina barn till grundskolan eller gymnasiet, om att det finns alternativ. Det är inte lätt att veta annars och förmodligen är det här en del av problemet. Men när man vet om detta så måste valet ligga hos den enskilde.

 

Annonser

1 thought on “Det blir ingen lottning till de fristående skolorna

  1. Ping: Wallenborgs politikblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s