Varför tas inte näthot på allvar?

Om du blir trakasserad på nätet, så tro inte att du kommer att få stöd från lag och ordnings sida. Visst, du kan alltid polisanmäla, men att det skulle utredas, bli rättegång och en fällande dom, glöm det. Det är så sällan som det händer så det blir undantagen som bekräftar regeln. Det är alldeles bedrövligt. Även om någon hotar att ta ditt liv så tas det inte på allvar av polisen. Eller gör det det?

Deras resurser är begränsade, ändå så ser i alla fall jag sådant här som ett ytterst allvarligt problem och det borde prioriteras mer. Det är i det lilla som det börjar och när det inte blir några konsekvenser för förövarna så sänder det signaler om att det inte är tillräckligt allvarligt. Att människor, oftast kvinnor, vilka är mest utsatta, känner sig förföljda, blir rädda för att vistas ute, mår psykiskt dåligt och att det även drabbar deras familjer, är alltså inte skäl nog. Det går med andra ord hur bra som helst att kalla någon för jävla hora och vidare skriva att hon borde bli mördad.

Även med polisens begränsade resurser så vore det bra att utreda och döma ett antal av dessa män (vilket det oftast är) som trakasserar sina medmänniskor och fallen bör få uppmärksamhet och vara statuerande exempel på vad som händer om man gör så här. Sorgligast är naturligtvis att människor är så hatiska så de bär sig åt på det här viset, men när det ändå händer, då måste rättssamhället fungera bättre än vad det gör idag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s