Arbetsplatsklädsel

Återigen så skrivs det om klädsel på arbetsplatser och att ytterligare en person väljer arbetslöshet hellre än att följa arbetsplatsens regler. Inte bara det, arbetsplatsen har blivit DO-anmäld! Vare sig första eller sista gången. Det handlar om att en enskild anställd vill ha andra regler än arbetskamraterna, oftast att man ska få klä sig som man vill, men även andra undantag då man i vissa fall anser att man ska slippa arbetsuppgifter som man inte vill utföra. Allt med stöd av ens personliga religion.

Självklart så förstår jag precis som alla andra att saker inte är svart eller vitt alla gånger, men om man tar ett steg tilbaka och betraktar det hela med nyktra och sakliga ögon, vart landar man då? Jo i att det inte handlar om att religionen begränsar mångas liv i samröret med andra människor i samhället och/eller att patriarkatet tillåts styra. I Sverige så har kampen varit lång och hård för att nå det sekulära samhälle som vi har uppnått. Det har gjort oss till ett av världens mest jämställda, fredliga och demokratiska länder.

Hur har vi lyckats? Jo, vi har i samförstånd och på demokratisk väg kunnat enas i att stat och religion inte hör ihop och vi har kommit fram till att samröre med våra medmänniskor kräver kompromisser ibland. Men så länge ingen kommer tills skada eller kränks, så skiljer vi på vårt privata och professionella jag på bland annat arbetsplatser för att undvika friktioner. Religionsfriheten måste respekteras, men då måste också religiösa respektera att det handlar om just en tro och att den aldrig kan ha företräde framför det gemensamma som rör oss alla. Backar vi tillbaka till när religionen har tolkningsföreträde så är vi inne på en farlig väg, speciellt med tanke på att det finns fler än en religion i Sverige i dag.

 

2 tankar på “Arbetsplatsklädsel

 1. Ulf Ekvall

  Exakt så. Jag är så in i märgen trött på all denna kulturrelativism som framför allt vänstern i sina mest svagsinta ögonblick står för. Vänstern som jag stått upp för i alla mina röstberättigade år!
  Vad ska jag nu rösta på? Björklund är en idiot (bort med all estetik från skolan) AKB är Moderat, det räcker som idiotförklaring och bort från min röstsedel, Åkesson ”smyg”nazist och inte ens det, ÄCKLIG och livsfarlig. Vad har vi kvar? Lilla fröken kristen: En broiler som rapar upp dogmer som egentligen ingen borde ta på allvar. oxå ganska äcklig och farlig om hon får för stort inflytande. Framför allt på ungdomar. Resten verkar någorlunda hederliga så jag släpper det. Fast miljöpartiet och FI är oxå märkligt svaga, eller rentav osynliga, i sina ställningstaganden då det gäller tvångsgiften och hedersvåld. Det är extra vidrigt: Är man inte mot detta, så är man för detta.

  Gilla

  Svara
 2. wallenborgspolitikblogg Inläggets författare

  Hårda ord, men det är mer än ett år till valet och man har ju alltid några frågor som är viktigare än andra för en och då får man rösta utifrån dem. Även om de byter partiledare så är det inte säkert att man gillar efterträdaren heller. Men de gör nog så gott de kan, det tror jag.

  K W

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s