Varför skyddar man förövarna?

En av mina facebookvänner hade delat en text av Katerina Janouch där hon beskrev sin rädsla för sig själv och sin familj. Det handlade om alla dessa flykting- och invandrarungdomar som begår kränkande handlingar mot sina medmänniskor. Hon berättade hur hon undviker sena promenader numera, hur hon hade gått en annan väg när hon insåg att hon snart skulle vara utom synhåll och möta ett av dessa gäng. Janouch beskrev även det ökade antalet våldtäkter, den nya företeelsen med trakasserier på nöjesparker och på festivaler i den omfattning som numera förekommer. Hon menade även att polisen inte längre fanns som den trygghet vi är vana.

Allt som hon tar upp är relevant och även om jag tror att hon är räddare än många, vilket kan bero på hur nära man har kommit problemen, så nog tusan har vi kvinnor överlag börjat känna oss bra mycket mer otrygga än förr. Det är inte rimligt att det ska vara så, det är helt oacceptabelt. Men Ygeman och Eliasson, båda män, fortsätter att sitta på läktaren och se på, sannolikt på grund av stolthet, det är ju inte kul att erkänna att man har gjort fel, men kanske ännu troligare, på grund av rädslan att bli kallad rasist.

I kommentarsfältet på facebook så ryckte debattören Henrik Arnstad ut till ”de godas” försvar och anklagade Janouch för att vara rasist. Det är syniskt och det är kränkande mot alla drabbade, både kvinnor och män. Man måste våga erkänna att vi ofta har olika värderingar utifrån den fostran som vi har fått och de sammanhang vi har vuxit upp i. Det är inte rasism att erkänna detta och att vilja bevara det relativt trygga samhälle som generationer har jobbat för att vi ska få. Det är däremot bedrövligt att vissa tar så lätt på det. Men det får väl vara värt några våldtäkter, ett antal sexuella påhopp på tjejer på musikfestivaler och att framför allt kvinnor ser sig om över axeln både en och tre gånger eller inte går ut alls om det inte är på dagtid, för att kunna slänga rasiststämpeln i ansiktet på alla som ser en trend som är ytterst oroväckande.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s