Varför religion inte ska gå först

Många hänvisar till religionsfrihet och kräver gång efter annan särbehandling. Det kan vara på en fotbollsarena, arbetsplats, utbildning, simhall eller någon annanstans. Man vill inte anpassa sig efter regler som handlar om klädsel, uppgifter som ska utföras, likvärdigt bemötande av kvinnor, män eller homosexuella. Det kan handla om att man inte ens vill vistas på samma plats som vissa personer och därför kräver uppdelning av oss människor.

Det finns massor av saker som påverkas av religion och visst ska vi vara tillmötesgående i de fall som det inte påverkar omgivningen. Alla måste få leva sitt liv som de vill så länge det inte skadar andra eller påverkar dem negativt på annat sätt, kostar samhället extra pengar och så vidare. Det är grunden i en demokrati, att vi ska få tyckta och leva som vi själva vill. Men när det gäller religion kontra det allmänna och det gemensamma och där vi möts på samma arena så att säga, så finns det en del att tänka på.

Det finns så otoligt många livsåkådningar och de ska kunna samsas om vi vill leva i en demokrati med fred. Därför så måste stat och religion särskiljas. Dit har vi i Sverige kommit. Kyrkan talar inte längre om vad vi ska tycka, att vi måste tro på gud, hur vi ska klä oss och vem vi ska välja som livskamrat. Nu finns det återigen starka krafter som försöker blanda in religion i vår vardag så att omgivningen ska anpassa sig i stället för tvärtom. Där måste vi våga värna om det sekulära samhället, för det är endast i ett sådant som alla livsåskådningar får plats. Avslutningsvis så kan man inte grunda ett samhälle på just vad ordet innebär: en tro på något.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s