Kommunalråd kontra oppositionsråd

I många små kommuner så finns det endast ett kommunalråd och det är kommunstyrelsens ordförande. Ibland får två partier kommunalrådstjänster. Så ser det ut oavsett hur många partier som kommunfullmäktige har och hur stark majoriteten är, eller om man styr i minoritet. Däremot så blir oppositionen helt utan. Helt i sin ordning anser många uppenbarligen eftersom det inte är annorlunda. Själv så ser jag ett stort problem med den här ordningen, speciellt i kommuner där majoriteten aldrig byts. Hur ska någonsin oppositionen kunna stärkas och flytta fram sina positioner när resurser inte ges i tillräcklig, alltså rättvis, omfattning?

Men nej, jag anser inte att den ska ha lika många timmars kommunalrådsresurs som det/de styrande partiet/partierna har. Däremot så jag anser absolut att oppositionen bör ha 25–50 procent av den kommunalrådstjänst som styret i kommunen har. För att demokratin ska fungera väl och en opposition finnas, så måste resurser ges även till det eller dessa partier.

Hur fördelningen av kommunal- och oppositionsråd ska se ut bestämmer kommunerna själva, så därför ser den politiska organisationen väldigt olika ut i våra kommuner. Det gäller även fördelningen av ordförandeposter till nämnderna, hur många och hur stora nämnder man har med mera. Har man en svag opposition så kommer man till sist inte att ha någon alls och därför är det viktigt att fundera kring det här innan nästa val. Det handlar om demokrati och att även oppositionens väljares röster kommer fram. En kommun ”utan opposition” är nämligen ingen demokratisk kommun.

 

Lämna en kommentar