Höj språkkraven inom vården

Sedan april förra året så har kraven på språkkunskap för vårdpersonal som är utbildade i annat EU-land ökat. Man ska kunna svenska, norska eller danska. http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2016/nyasprakkravviktigtforpatientsakerheten Det borde väl vara självklart att det är svenska som gäller. Inte ens alla med svenska som modersmål förstår norska eller danska och hur ska då invandrare förstå vårdpersonal som kanske endast talar ett av de andra nordiska språken. Det är naturligtvis bra att kraven har ökat. Men alla som invandrar från icke EU-länder då? Vad gäller för dem? Ja de här kraven gällde redan för dem. Men det gäller ofta bara på pappret.

Vårdpersonal som inte kan svenska språket ordentligt är ett enormt problem landet över. Givetsvis så kan majoriteten av svensk vårdpersonal svenska, men jag skriver ändå enormt eftersom det är alldeles för ofta förekommande. Personal med bristfälliga svenskkunskaper som av någon outgrundlig anledning har lyckats få jobb inom vården erbjuds ibland svenskundervisning, men många är inte ens intresserade av den. Många av dessa jobbar inom äldreomsorgen och tar hand om människor som aldrig tar sig utanför dörren på egen hand. Samtalen med personalen kan vara de enda samtal som de har. Att den man pratar med då inte förstår en måste vara oerhört frustrerande.

Men självklart är den främsta aspekten säkerhet. Om jag som patient försöker förmedla något som vårdpersonalen inte uppfattar så kan ju följderna bli katastrofala. Det här ansvarar både kommuner och landsting för. De tillsammans med chefer på olika avdelningar vet om problemen, ändå så anställs ny personal med bristande språkkunskaper. Att jag bloggar om detta just idag handlar om att flera partiledare nu i Almedalen talar så entusiastiskt om vår vård och hur den ska kunna bli bättre. Dock inte ett pip om bra svenska. Är de verkligen ovetande om problemet eller vill de bara inte diskutera det?

 

1 thought on “Höj språkkraven inom vården

  1. Ping: Språkförbistringar inom vården | Wallenborgs politikblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s