Vart tog hälsodebatten vägen?

Varför talar inte politikerna om hälsa längre och gör de det så nämns sällan bland det viktigaste av allt, alltså vad vi äter och dricker? Hur har det kunnat bli så här? Eller kanske jag ska formulera mig annorlunda: Varför har aldrig maten haft en framträdande roll inom politiken? För det har den inte, det har bara poppat upp lite diskussioner här och var, då och då, och för det mesta så har Livsmedelsverket eller någon annan myndighet fått ta debatten. Men den finns där i bakgrunden, den där frågan om hur mat och dryck påverkar vår hälsa. Problemet är bara att det är en lågstatusfråga och därför så får den inget riktigt fokus.

En fråga som när trots allt debatten syns, är detta med fetter. Västvärlden har de senaste decennierna blivit hysteriskt rädda för fett. Det finns många utbildade och forskare inom hälsa som hävdar att det här påverkar vår hälsa negativt och diabetesen är ett gissel världen över numera. I Vietnam så amputeras i dag fler ben på grund av diabetes än vad som gjordes under Vietnamkriget. Många experter menar att den här rädslan för fett gör att vi blir hungriga och stoppar i oss snabba kolhydrater, vilket i sin tur leder till högt blodsocker och ökad insulinnivå. Det gör oss sedan ännu hungrigare. Det blir en ond cirkel.

Vad anser då vi i Sverige? Ja den statliga myndigheten Livsmedelsverket rekommenderar exempelvis fortfarande nyckelhålsprodukter. Det är alltså livsmedel med mindre fett i. Dessvärre så får vi då ofta annat på köpet eftersom när något dras bort så läggs något annat till och innehållet blir ibland mer en lektion i kemi än något som man vill äta. Följande är innehållsförteckningen från ett populärt smörgåsmargarin som är nyckelhålsmärkt: vatten, vegetabilisk olja (solros 19%, linfrö 8%, raps 5,7%, palm), salt (1%), kaliumklorid, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider från vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), syra (citronsyra), naturlig arom, A- och D₂-vitamin. Jag vet att forskningen står bakom rekommendationerna, men varför är det bara den ena sidan vi lutar oss emot trots att fler och fler hävdar att vi har ätit fel i många år? Feta och sjuka är vi dessutom. Inte alls bra.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s