Religionsfunderingar

I går så läste jag en så bra krönika http://www.expressen.se/kronikorer/elaf-ali/kvinnan-ar-forlorare-i-alla-religioner/ Den belyser något väldigt viktigt, nämligen att det finns otroligt mycket förtryck inom olika religioner, bara att det inte alltid syns. Slöjan syns, en symbol som ofta är föremål i förtryckardebatten, men förbud syns många gånger inte och de kanske inte ens uttalas. Det är häpnadsväckande hur vuxna människor anser att de ska bestämma över andra vuxna människor, och man kan undra varför just vissa har den rätten, men inte andra.

En annan viktigt sak som nämns i krönikan är att de allra flesta religiösa aldrig skulle behandla andra fel eller pådyvla någon sin tro. Så är det och det är viktigt att vi alla får göra våra val, tro eller inte. Men det är också intressant att författaren nämner att i de fall där vänner har varit förtryckta och kontrollerande så har det alltid varit i religiösa familjer. Religionen tillåts att ta alldeles för stor plats. Det är inte samma sak som att ateister alltid lever sunt och tolerant, men det är viktigt att förstå hur religiös fanatism fungerar.

Annat som är viktigt här är att allt elände inte handlar om islam, och de fall som hon tar upp är inom andra religioner. Jag har skrivit om religion förut och framför allt vikten av att barn och ungdomar skonas från föräldrarnas kontrollerande och värderingar. https://wallenborgspolitikblogg.wordpress.com/2016/09/17/artikel-14-i-barnkonventionen/ Alla måste vara fria att göra sina egna val och det gäller oavsett vilken religion som råder i hemmet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s