USA, Nordkorea med flera

Det är en ytterst obehaglig utveckling som sker i två av världens mäktigaste länder. USA och Nordkorea har ledare som för att uttrycka det mild, inte är som oss andra. Nordkoreanerna kan inte beskyllas för sin ledare, men amerikanerna kan det sannerligen. 1948 bildades två nya asiatiska stater efter den japanska ockupationen, vilka var Nordkorea och Sydkorea, båda republiker. Norra delen tog den kommunistiska vägen och det vet vi alla vad det innebär. Dock så har få länder blivit så isolerade som just Nordkorea, som blev en diktatur.

Det är inte USA däremot, men de har ändå valt en ledare som är skvatt galen och detta frivilligt! Inte kan man hålla det som han nu håller på emot det amerikanska folket, men han behöver inte mycket mer än att öppna munnen  en gång för att man ska inse, att det här, det är inget politikerämne. Det är heller ingen med sunda värderingar om vare sig det ena eller det andra. Det visste alla som gick till valurnan i vintras. Han var dessutom en gröngöling i sammanhanget och ingen visste riktigt vad han ville eller var kapabel till, ändå tog man risken.

I Australien är dagens stora samtalsämne premiärminister Malcolm Turnbulls uttalande om att stötta USA i fall Nordkorea gör en attack på landet. ”America stands by its allies, including Australia of course, and we stand by the United States.” 1951 ingick de två länderna samt Nya Zealand ett säkerhetsavtal kallat ANZUS. Det innebär ett samarbete i militära ärenden i Stilla Havsregionen och att en väpnad attack mot någon av de tre parterna ska bemötas av alla tre parter.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s