Skolan och elevers val

Jag läser en intressant debattartikel om skolan och vilka elever som går var. https://www.svd.se/kommuner-bor-blanda-elever-med-olika-bakgrund Jag både håller med och inte håller med vad som skrivs. Först vill jag säga att det är ett problem det här med fulla kommunala skolor, för så ser det ofta ut i storstadsområdena. Däremot så finns i de här regionerna ofta många fristående skolor dit man kan söka sig. Men gör man det då? Tyvärr inte många gånger, men många gör det. För vissa är det en chans att komma till något bättre.

Jag kopierar in ett stycke som jag trots att jag höll med om en del i artikeln, reagerade emot (och det är naturligtvis inte att alla elever ska ha samma chans till bra skolgång). ”Att utjämna elevers grundförutsättningar, att göra livschanserna så jämna som möjligt, tycker vi är en mycket viktig ambition. Det är ohållbart med ett system som konsekvent missgynnar barn vars föräldrar inte har tillräckliga resurser. Därför är Skolkommissionens förslag om lottning för att ge alla elever samma möjligheter att komma in på populära skolor inget dåligt förslag. Vi önskar till och med att driva frågan ännu längre.” Längre ner i texten utvecklas detta med resurser ”Föräldrars pengar avgör barnens utbildning och framtid”. Det här är intressant, för föräldrarnas ekonomi hänvisas ofta till i olika sammanhang, däremot så får man aldrig veta vilka inkomster som det rör sig om eller hur stor påverkan det verkligen har. Givetvis så är pengar en förutsättning för mycket i livet så jag inser att det påverkar, men jag tror att även föräldrars engagemang också måste våga talas om. Det finns inte många länder i världen där förmånerna och möjligheterna är så många som hos oss. Det kanske till och med är så att vi har lärt oss att samhället tar hand om allt, alltid, så vi helt enkelt inte gör så mycket som vi har förmåga till?

Sedan det här med lottning; lottas en elev in så får en annan stå tillbaka. Hur kan vi vara säkra på att eleven som förlorar sin plats inte hade varit lika välförtjänt av den som den inlottade? Morötterna bör snarare bli fler än färre, men framför allt, alla ni föräldrar, lägg en halvtimme vid tillfälle på att kontrollera vilka fristående skolor som finns tillgängliga där ni bor, ta ytterligare en halvtimme och diskutera dem med ert barn. Den här timmen kanske förändrar hela deras tillvaro och den timmen tror jag faktiskt att alla har.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s