Janouch, Dinamarca och Viking Line

Vissa hävdar att man inte får säga vad man vill i Sverige och att åsiktskorridoren krymper, att det är så vet Janouch den hårda vägen då till och med statsministern gav sig in i debatten i vintras. Andra menar att man visst kan säga vad som helst och det kan man så klart göra, men det får koncenkvenser. De senaste rubrikerna handlar visserligen inte om politik i traditionell mening men det handlar ändå om vad som tillåts. Katerina Janouch började med ett onödigt och plumpt tweet om Rossana Dinamarca och sedan så eskalerade allt. Dinamarca surnade på resans gång till rejält och polisanmälde henne. Detta trots att hon gärna poserat på en strand för ett par år sedan i en T-shirt med utnämningen ”Sveriges sexigaste politiker,” något som man så klart också kan ifrågasätta när hon är folkvald politiker.

Janouch har återigen förlorat jobb på sin frispråkighet, den här gången hos Viking Line. De gillade inte heller hennes nedlåtande kommentarer om Vänsterpartisten. Rederiet gör naturligtvis som de vill, men det är en trend att fler och fler företag agerar politiska partier och fördömer och säger upp personal eller avbokar det ena och det andra. Det är deras rätt och den ska de naturligtvis nyttja, men det verkar inte finnas rim och reson i det hela alla gånger. Och det gör det inte här. Janouch borde ha fått sig en åthutning av Viking Line, men inte mer än så. Hon har inte begått ett brott eller visat sig oduglig i sitt uppdrag hos dem. Att då säga upp henne är en farlig väg att slå i på.

Vår yttrandefrihet och vår tillåtelse att skriva sådana här dumma tweet ingår i vår öppenhet och demokrati. Priset blir att människor ibland gör dumma saker. Men vem av oss är perfekt och vem av oss vill ha ett samhälle där alla alltid är oroliga för att förlora något för att det kanske missuppfattas eller blåses upp? Lättkränktheten och ängsligheten har gjort att i princip alla tar chansen att göra kraftiga markeringar direkt som något händer. Självklart så har inte Viking Line en allt igenom perfekt ledning och naturligtvis så har även Dinamarca gjort plumpa uttalanden genom åren. Varför? Jo, för att de heller inte är annat än människor med fel och brister. Jag hoppas att rederiet – vilket jag även har messat dem om – låter Janouch stanna och att de gör det för att inte bidra till att inskränka vår rätt att yttra oss, även om det ibland blir tokigt.

 

5 tankar på “Janouch, Dinamarca och Viking Line

  1. Spurr

   Något grundläggande som alltid är värt att minnas: Feminister har ingen humor. Jag säger inte detta som en attack, jag säger detta som något som jag har lärt mig genom åren.

   Gilla

   Svara
   1. wallenborgspolitikblogg Inläggets författare

    Det är sant att inte alla har, fast jag hade nog blivit ganska sur över kommentaren själv också, men visst finns det alldeles för många som hugger på allt och alla även när humorn är uppenbar.

    Däremot så hoppas jag att alla är feminister då feminismen handlar om jämställdet, även om ordet är olyckligt och missvisande. Själv väljer jag att uttrycka det annorlunda och kallar mig bara feminist om jag t ex får frågan om jag är det, men jämställdhet är en självklarhet anser jag.

    /K W

    Gilla

 1. wallenborgspolitikblogg Inläggets författare

  Jag förstår precis vad du menar, men jag tycker ändå att kommentaren var onödig. Om man avser humor så tror jag att det är viktigt att det framgår, men så har det inte tolkats av alla. Men oavsett det så är i alla fall jag tveksam till det hon skrev.

  Men det har utan tvekan blivit en höna av en fjäder.

  /K W

  Gilla

  Svara
 2. Ping: Uppdatering Janouch- och Viking Line-uppdatering | Wallenborgs politikblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s