Säg ja, Carl Bildt!

Jag hoppas att Carl Bildt går att övertala till att tacka ja till partiledaruppdraget i Moderaterna. Vem kan vara bättre att ta över bara ett år före nästa val, samt leda partiet genom valrörelsen än Bildt? Han är den mest politiskt erfarne som partiet har, han är vältalig och kunnig och han kommer att klara de tuffa debatterna. Att han själv säger att man ska satsa på någon som har en framtid som partiledare är naturligtvis rätt tänkt, men i det här läget så finns risken att det blir fel än en gång. Det har inte Moderaterna råd med. Han påpekar även att inrikespolitiken inte är den arena som han har varit mest aktiv på under de senaste åren, men jag är ändå övertygad om att hans långa karriär i politiken kan kompensera för det. Vi har exempelvis en statsminister utan någon som helt politisk erfarenhet. Hur det går kan så klart diskuteras, men naturligtvis så har Bildt förutsättningarna att leda partiet genom nästa val och även de kommande åren.

Egentligen så hade jag tänkt skriva om något annat i dag, men det går bara inte att låta bli att fundera över Moderaternas nästa partiledare. Precis som alla andra politiskt aktiva eller politiskt intresserade människor så tycker jag att det är spännande att spekulera. För egen del så tror jag att det blir Ulf Kristersson som tar över om väljarnas favorit inte vill ta på sig ledartröjan.

Carl Bildt har säkert sidor som inte uppskattas av alla, och kanske även politiska åsikter som inte alla delar, men han är ett känt ansikte, och vill man locka tillbaka sina tidigare väljare så är han ett bra val. Att lyfta fram någon halvkänd eller okänd moderat som på så kort tid som ett år ska profilera sig och leda en valrörelse med allt vad det innebär, inte minst tuffa debatter, är ett risktagande. Självklart så finns det ett antal kända personer med stor kompetens, men ingen som så många känner till som just Bildt. Han har dessutom erfarenhet som både utrikesminister och statsminister. Så även om det finns många dugliga moderater och flera med lång erfarenhet som skulle klara partiledardebatter och allt annat galant, så måste det vägas emot risken att personen ändå inte lyckas locka tillbaka väljarna. Kan det gå? Mycket möjligt, men har man råd att ta risken?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s