Om #metoo

År 2006 startade Tamara Burke, USA, #metoo, men de flesta av oss blev varse om det här alldeles nyligen. Jag hoppas precis som alla andra att den globala reaktionen ska leda till att vi nu tar ett stort kliv framåt angående de här problemen. Sexuella övergrepp, men även de där vardagliga obehagligheterna, måste få ett slut. För egen del så tror jag som alltid att det bästa förebyggande arbetet görs av oss föräldrar. Nej, du behöver inte säga till din son att han inte får tafsa eller våldta, självklart inte. Lär du honom moral och respekt för andra så låter han bli ändå. Han kommer förmodligen inte ens på tanken. Den blir lika främmande som att ta grannens bil bara för att den är häftigare. Det finns liksom inte i begreppsvärlden.

Men alla får inte med sig någon vidare moral hemifrån, de kanske rent av själva är offer för sexuella förövare inom familjen. Eller så är de offer för annat som våld eller känslokallhet. Det gör dem inte till gärningsmän för det, för de flesta människor har respekt för andra oavsett bagage, men risken ökar betydligt.

Mitt senaste inlägg innan dagens blogg var det om den fyraårige killen som blev uthängd som sexualförbrytare. Ändå sedan jag läste kolumnen så har den gnagt i mig. Varför skriver man så och vem tjänar på det? Blir det inte utöver det oetiska också kontraproduktivt eftersom det flyttar fokus från vad den senaste veckan verkligen har handlat om: män som bär sig svinaktigt åt. Låt debatten handla om dessa män, inte barn som själva är offer och inte kan försvara sig. #metoo är en viktig rörelse och nu gäller det att den fortsätter finnas med i debatten så att något händer och inte bara på facebook.

 

1 tanke på “Om #metoo

  1. Pingback: #metoo och häxjakt | Wallenborgs politikblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s