Ny stadsdel/stad i Segersäng, Nynäshamn?

I dag har det varit dialogmöte i Nynäshamn, där Segersängsbon Aline Varre hade bjudit in boende och politiker för att diskutera planerade byggplaner i kommundelen. Jag fick den äran att vara moderator för det nästan tre timmar långa mötet. Det var en spännande uppgift eftersom det var en stor fråga som avhandlades. Kommer det att byggas som minst 7 000 eller till och med 10 000 bostäder i lantliga Segersäng? Ja det återsår att se. Om detta blir verklighet så tror man att ungefär 25 000 invånare kommer att bo i den nya stadsdelen. En svensk mediankommun har runt 15 300 invånare.

Nynäshamn har tio partier i sitt kommunfullmäktige, de åtta riksdagspartierna samt Sorundanet och Pensionärspartiet. Alla utom Sverigedemokraterna och Pensionärspartiet var på plats. Mötet var välbesökt och stämningen god, även om det vid några tillfällen blev lite väl känslomässigt, men på det stora hela så gick det lugnt och respektfullt tillväga. Som alla förstår så väcker en sådan här fråga många känslor, och invånarna undrar över vilka som kommer att bo där, om det är nödvändigt att bygga i så stor omfattning, hur pendlingen till och från Stockholm ska fungera, hur man ska kunna värna om miljön samtidigt som det blir så många bostäder, hur tryggheten ska garanteras med mera.

Det ställdes många bra frågor efter det att alla politiker hade fått göra varsin dragning och berätta om de var positiva eller negativa till statens förslag om ny stadsdel. I januari ska det tas beslut om ifall det ska tecknas ett avtal med staten om att gå vidare med förslaget. Det är fullmäktige som tar det beslutet. Kommunfullmäktiges sammanträden är alltid öppna, så den som är intresserad kan alltså gå dit också lyssna på debatten. Den kommer säkerligen att bli spännande. Jag vill tacka Aline Varre som tog initiativ till mötet. Det är så här det ska fungera i en demokrati, även invånare kan alltså bjuda in till politiska möten och inte bara partierna eller kommunen själva. Säkert så blir det fler liknande möten om Segersäng framöver.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s