Även Svenska kyrkan har sina rötägg

Svenska kyrkan genomgår precis som många andra arbetsplatser en utrensning av rötägg som inte vet att hålla tassarna för sig själva och att respektera sin omgivning. Det handlar naturligtvis om kvinnor och sexuella kränkningar. Jag har flera gånger skrivit om Katolska kyrkan och övergrepp mot barn och ungdomar och hur kyrkan ända från botten upp till påven skyddar förövarna. Jag skulle bli mer än förvånad om inte liknande historier kommer fram även inom Svenska kyrkan.

På svenskakyrkan.se finns riktlinjer för hur sexuella övergrepp ska hanteras. Bland annat står det så här: ”Kyrkan måste så långt det är möjligt ta ansvar för att förövaren hindras att fortsätta övergreppen.” Jag hoppas därför att den präst som har gjort sig skyldig till detta och som slutade år 2008 inte får tillbaka sin tjänst, trots att biskop Sven-Bernhard Fast i Visby vill att han ska komma tillbaka och säger till Gotlands Allehanda att ”Vi kan inte bara luta oss till händelser för sju år sedan utan vi måste ta hänsyn till hur verkligheten ser ut i dag”, apropå att prästen så sent som 2011 skickade mess till en kvinna som han utnyttjade när hon var i tonåren. Kyrkan vidtog åtgärder i samband med att saker kom fram då för flera år sedan, men det finns alltså vissa som öppet till och med håller dessa rötägg om ryggen.

Jag hoppas och tror att både den svenska och katolska kyrkan kommer att göra en ordentlig utrensning framöver. Men jag tror också att det kommer att bli flera skandaler längs vägen eftersom det finns så mycket som har sopats under mattan. Säkert så vet många mycket mer än vad de låtsas om och många är nog vansinnigt nervösa just nu. Vart det hela tar vägen kan bara tiden utvisa, men säkerligen så får fler gå än vad man har råd med då det kommer att försvinna personal samt att kyrkans rykte försämras. Hade man jobbat på ett annat sätt så skulle situationen ha varit annorlunda, men nu är det som det är.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s