Narkotikan är ett stort samhällsproblem

Den rubriken är ingen nyhet direkt, men frågan är likväl viktig. Det allra värsta här är det lidande som det kostar enskilda människor som fastnar i missbruk. Förmodligen så är det jobbigare att leva som narkoman än vad omvärlden kan föreställa sig. Det är också en plåga för den närmaste omgivningen då den tvingas leva i konstant stress för vad som kan hända. Personligen så saknar jag mer debatt kring vad som kan göras i frågan. Den kommer naturligtvis upp ibland, med jämna mellanrum talar vi om sprutbyten eller ej då många sjukdomar överförs den vägen. Vi talar även om narkotika i samband med polisterrorisering i vissa invandrartäta områden. Polisen stör helt enkelt verksamheten och då försöker de som tjänar pengar på narkotikaförsäljningen att bli av med dem, något som drabbar boende i området hårt.

Kanske borde vi dyka lite djupare i frågan än att bara tala om langning och utanförskap, eller sprutbyten. Vi ska inte sluta föra diskussioner om detta, men vi behöver vidga debatten. Hur förebygger vi bättre att unga hamnar i narkotikamissbruk? Webben är ett enormt problem här, för det är inte bara på gatan som knarket finns. Hur kan vi göra föräldrar kunnigare om hur man upptäcker att ens barn är inne på fel spår? Hur kan vi prioritera så att Tullverket får större resurser att stoppa införseln i landet? Men viktigt är givetvis också att hjälpa dem som redan har fastnat i eländet till ett drägligare liv.

Något som jag också tror på men som inte talas mycket om, förutom ett och annat dokumentärprogram på TV eller så, är mer information om den otroligt smutsiga narkotikahandeln. Jag är helt övertygad om att många ”festknarkare” men även de som står i begrepp att prova första gången, skulle låta bli detta om de visste vad som försiggår bakom kulisserna. De flesta som är inblandade i framställning och handel av narkotika lever tuffa liv och många blir enormt utnyttjade. Hälsan sätts på spel på ett sätt som jag tror att många inte kan föreställa sig. Tänk om det i den politiska debatten togs mer tid att diskutera det här. Jag vet att det finns många som bryr sig, men problemet är att diskussionerna ofta blir både för flyktiga och för ytliga. Här har vi verkligen ett folkhälso- och samhällsproblem att ta tag i. Får ”branschen” färre kunder, så dör den ut, och det är dit vi måste sträva.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s