Angående militära insatser i samhället

Jag har i min blogg uttryckt mig positivt till militära insatser i samhället där polisens resurser uppenbarligen inte räcker till, men vill förtydliga lite eftersom det inte är något som ska tas lättvindligt på. Många människor anser att vi nu måste ta till så drastiska åtgärder med tanke på hur kriminaliteten tar över allt mer. Andra menar att det är polisens och enbart polisens uppgift att stävja problemen och att militära insatser riskerar att trappa upp det hela i stället för tvärtom. Den åsikten har jag respekt för och delar den egentligen.

Varför vill jag då att militären ska kunna kallas in? Jo av den enkla anledningen att kriminaliteten breder ut sig mer och mer och snart så kommer vi att hamna i ett läge där vi inte kan vända skutan, i alla fall inte på ett enkelt sätt eller tillräckligt snabbt. Dessutom så är polisens resurser för små och även när de finns så klarar de ofta inte av uppgiften. Deras befogenheter måste bli större och arbetssättet annorlunda.

Självklart så ska inte militären hänga polisen hack i häl vid varenda utryckning, men möjligheten att ta till deras hjälp måste finnas i extrema situationer. Jag hoppas att det aldrig ska behöva ske, men det finns dessvärre situationer numera där det förmodligen är alldeles nödvändigt. Så här sa statsminister Stefan Löfven för några dagar sedan: ”Det är inte min förstahandsåtgärd men vi måste göra vad som krävs för att den organiserade brottsligheten ska bort ifrån Sverige, den kväver vårat samhällsbygge, säger statsministern.” Ett av hans förnuftigaste uttalanden och bra att han poängterar att det inte är ett förstahandsval. Jag hoppas att det här innebär att han äntligen har vaknat.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s