Är gemensamma valsedlar lösningen?

I och med den nya lagen om småpartispärr, som kommer att gälla från och med i höst, så kommer utan tvekan många partier att åka ut ur kommunfullmäktige. Har kommunen en krets så gäller 2 procent av rösterna, och vid två eller fler kretsar så ska man skrapa ihop minst 3 procent. Det skapar givetvis frustration om man ligger pyrt till och jag vet att vissa diskuterar att göra gemensam sak, alltså att ha en gemensam valsedel där exempelvis två partier går till val tillsammans. Det här är ingen dum idé om alternativet innebär att annars försvinna. Men vad säger väljarna?

Det positiva är så klart att partierna med största sannolikhet hänger sig kvar, men det finns alltid en risk att väljarna sviker om de anser att det andra partiet som ska vara med och dela på kakan inte är lika intressant. Nu kan man givetvis diskutera vad dela på kakan kan innebära, för går det bra så kommer man av egen kraft att ta sig in i nämnder och församlingar och slipper åtminstone till viss del detta otroligt jobbiga förhandlande som sker efter valen.

Däremot så gäller det att verkligen fundera innan och inte efter valet när det gäller vilka platser som respektive parti ska ha. Man kanske bara lyckas få en plats i varje nämnd, styrelse och råd och vilket parti ska då få vilken plats? Sedan så kanske man blir berättigad till administrativ resurs och politisk resurs som kommunal- eller oppositionsråd. Till vem går dessa? Vidare så kanske det ena partiets företrädare får fler kryss, ska det i så fall tas hänsyn till? Idén är alltså inte alldeles dum, men den är sannerligen enklare i teorin än i praktiken.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s