Ja, vi har haft fred i över 200 år, men…

Kommer det att hålla i sig? För snart två år sedan skrev jag ett blogginlägg där jag räknade upp allt som är bra i Sverige eftersom jag tyckte att det var så mycket negativt som diskuterades hela tiden. Nu är det visserligen inte så att jag själv bara gör positiva inlägg och aldrig är en del av gnället, verkligen inte, men lite jämvikt är alltid bra. Så här skrev jag bland annat: ”Sverige är ett land där det har varit fred i drygt 200 år. Sådant kan man tycka är självklar, men det är det inte, utan det pågår ständigt krig på olika håll.” Det där med fred är viktigt att ha i åtanke eftersom det är en stark indikation på hur ett land mår och fungerar.

Jag är verkligen stolt över att mitt land är så bra som det är. Mycket som är positivt har kommit tack vare freden, för krig kostar både pengar och energi utöver en fasligt massa lidande. Men nu, vad är det som händer här egentligen? Vissa som vi har välkomnat hit respekterar vare sig vårt land, dess medborgare eller det vi har byggt upp. Alla dessa skjutningar som i princip sker dagligen riskerar att bli en början på något som slutar i katastrof. Växer motsättningarna så finns det en risk för inbördeskrig på sikt, delvis på grund av att många vill låta religion ta större plats i samhället och politiken. Jag vet att det låter drastiskt, men vår naivitet har redan skadat oss rejält. Vem trodde att skjutningar skulle bli vardag i Sverige? Eller att vi skulle få terrordåd? Än så har inte regeringen tagit det här på allvar. Jag vet att de fördömer och vidtar åtgärder, men det behövs mer och tydligare reaktioner mot utveckligen.

Det är val i höst och jag hoppas att vi tillsammans väljer en regering som bryter den ytterst obehagliga trenden som har tillåtits ske i flera år nu. Jag skulle förresten vilja skriva fler positiva inlägg, men det blir allt svårare om jag ska vara ärlig. Dock så ska man alltid vara positiv och jag hoppas därför att vår nästa statsminister heter Ulf Kristersson, för jag tror att han kan vända skutan så vi kommer i rätt farvatten igen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s