Spela mindre, eller bet less, Betless

Det finns en sajt som heter betless.se och det är en före detta spelmissbrukare som har startat den, men han har även föreläsningar och annat för att göra något åt detta tragiska som drabbar så många, alltså spelmissbruk. Tummen upp och en eloge för det. http://betless.se/# En del personer lyckas bokstavligt talat förstöra sitt liv genom spel. Ibland undrar jag vad vår stat tänker som gör reklam för spelande, eller offentliga personer som vill tjäna en hacka och ställer upp i reklam, trots att de vet vad det kan leda till. Naturligtvis så kan man jämföra det här med mycket annat. Ta till exempel alkoholreklam. Men där är det i alla fall inte svenska staten som försöker få oss att dricka alkohol. Spela däremot verkar vara helt i sin ordning trots att konsekvenserna kan blir precis lika förödande.

Jag bloggade om statens 11 folkhälsomål i september och kommenterade just att spelmissbruk är en ickefråga för de flesta politiker. https://wallenborgspolitikblogg.wordpress.com/2017/09/27/vilket-parti-kommer-att-lyfta-fram-statens-folkhalsomal-i-valdebatten/ Det elfte målet inrymmer dock spel, ändå så är debatten obefintlig. När jag själv var kommunalråd med ansvar för folkhälsa så försökte jag både själv och genom partikamrater att ge frågan större utrymme. Det var inte alldeles enkelt kan jag säga. Varför har jag aldrig begripit. Kanske var frågan för opopulär, lågstatus, jobbig ellet något annat. Kanske anser många politiker att det är för få som är berörda.

Jag anser att frågan är lika viktig att tala om som annat missbruk. Sedan webben kom så har många fler än förr lyckats spela bort arbete, studier, pengar och familj. Det är precis som med exempelvis alkoholister, missbruket raserar tillvaron för både en själv och omgivningen. Ofta missbrukar personen ifråga olika saker. Det handlar många gånger om en viss typ av personlighet. Det gör det ännu mer angeläget att tala om frågan, för risken är att man fastnar i ett annat missbruk när man tar sig ut det föregående. Kanske tror många politiker att det här är enklare att själv reda upp. Alkohol ger ju ett sug, det är så uppenbart att det kan leda till missbruk. Men spel då? Det är väl bara att låta bli att sätta på datorn om man inte vill spela. Men man behöver inte dricka eller äta något för att få det där suget. Det har många spelmissbrukare vittnat om, så jag ställer frågan igen: Vilket parti kommer att ta upp folkhälsan i valrörelsen och där inkludera spelmissbruket?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s