Vi måste kunna visa respekt och ställa krav samtidigt

Jag läste om en norska, född och uppvuxen i Norge men med pakistanska föräldrar. I det här fallet så fick de gammeldags traditionerna konsekvenser och hennes liv hade säkerligen varit enklare om hon hade blivit född i Pakistan i stället för i Norge. Nu förstärktes nämligen föräldrarnas syn på hur man ska leva. Som 14-åring blev hon skickad till det land som de kom ifrån och som var främmande för henne. Till sist så ville inte släktingarna ha henne där och hon kom hem igen, men rymde och blev placerad på andra ställen än hos föräldrarna. Vems fel är då detta? Ja naturligtvis föräldrarnas som ansåg det viktigare vad omgivningen skulle säga än att dottern mådde bra. Men norska myndigheter borde självklart ha ryckt ut. Nu handlar detta om 80-tal, men ändå. Det händer säkert fortfarande. I Sverige gör det det absolut.

Nyligen så skrev jag i ett blogginlägg att jämställdhet inte gäller alla, utan främst vita infödda svenska kvinnor. Det står jag fast vid. Det kan handla om invandrarkvinnor, flyktingmottagande och elever i skolan. Allt det där jobbiga som vi vet existerar men som vi ursäktar med till exempel kultur. Skulle exempelvis en svensk vit tjej kunna komma till skolan med påtvingad sjal trots att hon bara är 6–7 år, eller skulle skolan acceptera att den vita svenska tjejen inte får delta i vissa lektioner i skolan på grund av föräldrarnas förlegade syn på rätt och fel? Hur skulle vi hantera den vita svenska kvinnan som går hemma hela dagarna trots att barnen är vuxna, och inte arbetar eftersom mannen förbjuder henne? Det är svåra situationer, men jag är övertygad om att reaktionerna hade blivit mycket större än vad de blir när det gäller någon med annan än svensk bakgrund.

Samtidigt så är jag den första att stå upp för andras sätt att leva. Det handlar om trygghet. Givetvis så skulle jag också ta med mig min syn på saker och mina traditioner om jag flyttade utomlands. Däremot så skulle jag bli tvingad att följa lagarna i landet. I Sverige så har alla samma värde och rättigheter. Barn är till exempel ingen personlig ägodel som man dessutom kan behandla hur man vill även när de är myndiga. Vi ska värna alla människors rätt till sin egen kultur, men med det måste vi kräva respekt mot andra, och när vi ser att jämställdheten inskränks, ja då måste vi våga ta de utsatta i försvar. Ingen ska låsas in, vägras att delta i samhället eller giftas bort mot sin vilja.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s