Leif Östling och åsikter kring hans uttalande

Han tyckte att han uttryckte sig klumpigt, Svenskt näringslivs ordförande, när han frågade sig vad fan han får för skattepengarna han betalar. Jag är böjd att hålla med, men innebörden av det han sa är det nog väldigt många som själva har frågat sig. En dabattör i en stor tidning tyckte dock att han skulle avgå, för Svenskt näringslivs skull. Även SSU kräver hans avgång. Säkert finns det många fler som tycker så. Det anser jag är helt uppåt väggarna. Än en gång ser vi drevet när någon är mänsklig och utan att fundera formulerar sig på ett sätt som de inte borde. Det är orimligt och det kommer leda till att det blir allt svårare att få människor att uttala sig spontant.

Det intressanta dock, och det är hit jag vill komma, är att de flesta offentliga personer samt halvkända debattörer är de som är riktigt upprörda. Är de det därför att de verkligen anser att en person från Svenskt näringsliv inte får tycka att skatten inte alltid går dit man vill, eller är det hans skatteplanering som man egentligen vill åt? Eller tar man helt enkelt chansen att få visa hur hög moral man själv har och hur stor ens egen tillit till samhället är? Jag vet inte, utan jag spekulerar bara, men jag vet däremot att många vanliga svenskar inte alls är lika upprörda. Många förstår honom till och med och håller med i det han säger.

Just detta, vad vi får för skatten är ju en fråga som dagligen diskuteras och människor anser att den ibland går till fel saker eller att det slösas med den. Det tycker nog många av dessa ”duktiga” medborgare som upprörs över ifrågasättandet också, även om skatten för det mesta naturligtvis går dit den ska. Inte kan man tycka att Östling var nyanserad och inte kan man bli glad över hans skatteplanerande. Däremot så är jag fullt och fast övertygad om att de flesta människor betalar så lite de kan i skatt så länge det sker lagligt. Tyvärr så är många även beredda att undanhålla skatt olagligt, men det är inte vad vi talar om här. Det är systemet som det är fel på, inte skatteplanerarna. Avslutningsvis: vi får givetvis massor av saker för våra skattepengar och jag personligen är ytterst tacksam för den svenska modellen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s