Det första Karin Söder-stipendiet utdelat

Karin Söder, centerpartist och Sveriges första kvinnliga partiledare avled i december. Till hennes minne har Centerpartiet inrättat ett stipendium. I dag fick den första pristagaren motta stipendiet och det har väl inte undgått någon att det var advokat Elisabeth Massi Fritz som fick det. Hon jobbar ständigt för barns och kvinnors rättigheter och mot mäns våld mot dem. Hon är för övrigt den enda advokaten i Sverige som är specialiserad på hedersbrott.

Jag är alltså inte förvånad över att just hon blev den första pristagaren, men det är sorgligt att det ska behövas en kamp för självklarheter. Ibland så brukar jag tänka att det till största delen är vi kvinnor som fostrar våra barn och att det därför är märkligt att det växer upp pojkar som blir män och som sedan barnsben tror att de står över sin mamma och sina systrar, eller sina klasskamrater som är flickor. Jag tror nämligen att det är få män som har fått lära sig att visa flickor och kvinnor respekt som sedan blir förövare. Lika värde ska komma med modersmjölken, men tyvärr gör det inte alltid det.

Karin Söder har förresten även varit ordförande i Rädda barnen och jag är övertygad om att hon hade varit nöjd med val av pristagare. Men vi andra då, kan vi också göra något för att förbättra och skydda utsatta flickor och kvinnor i vår omgivning? Ja det kan vi, för det finns massor att göra. Man kan genom föreningar bidra som på olika sätt, det finns ett ständigt arbete att göra där, men sedan så får man aldrig blunda när man ser något som är fel. Då måste man kontakta exempelvis kommunen eller någon annan myndighet eller till exempel Kvinnojouren. Om vi själva skulle vilja att någon gjorde det för oss, ja då gör vi samma sak för andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s