Organdonation

På 90-talet fick jag ett litet kort i brevlådan. Där kunde jag kryssa i om jag ville donera mina organ eller inte efter min död. För mig var det självklart att kryssa ja, och sedan dess så har jag haft kortet med mig i plånboken. Nu har jag fått lära mig att om man inte har gjort ett aktivt val så antas man vara positiv till donation. Det gillar jag, för det kan rädda många liv i stället för om vi antog att man inte ville donera. De flesta vill tack och lov det, så det är inte så att risken är stor att gå emot någons vilja.

Däremot så är jag tveksam till att man ska kunna vara mottagare men inte donator. Eller som någon sa, man borde i alla fall hamna sist i kön. För mig så känns det bra att veta att jag kan rädda livet på andra, eller ge dem ett drägligare liv efter att mitt eget avslutats. Men det känns inte bra att något gärna skulle mottaga mina organ, men inte göra detsamma för mig, även om jag annars skulle dö. Det låter kanske illa, men för mig är det höjden av egoism. Att både ge och ta borde vara det självklara för oss alla.

Organdonatorer behövs alltid eftersom det inte är så enkelt som att det räcker med en person för att donationen ska kunna genomföras. Man kan till exempel bära på sjukdomar eller också så är ens egna organ inte så friska. Efterfrågan är alltid stor och många lider i väntan på organ. Därför så har även vi anhöriga ett ansvar. Vi kan nämligen motsätta oss att det tas organ från våra anhöriga om de själva inte aktivt har informerat om sitt ställningstagande. Så även om man förutsätts vela donera, så är det inte säkert att det blir så. Men vi kan välja att inte säga nej såvida vi inte vet att personen vill något annat. Men vill du själv vara säker på att du kan vara med och bidra, berätta det. Gör ett aktiva val, det kan rädda livet på någon.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s