Lokala partier i Stockholms län

Hittills så har 32 lokala partier registrerat sig för kommunalvalet i höst. De flesta finns redan med i olika kommunfullmäktige, men flera är nya. Av de 26 Stockholmskommunerna så finns det lokalpartier i 18. Kanske tror man att alla framöver kommer att ha lokala alternativ med tanke på flera nya registreringar, men faktum är att än så länge så är det fortfarande bara i 18 av dem som lokalpartierna ställer upp. I Stockholm finns fyra partier registrerade och i tre andra kommuner så ställer tre partier upp.

Vad kan då sägas om detta? Är det bra eller dåligt? Ja det beror ju på varför de har uppkommit och hur seriösa de är så klart. Men utan att känna till alla speciellt väl, så känner jag till tillräckligt många för att påstå att de flesta gör ett seriöst jobb och en bra insats för demokratin. Det gäller naturligtvis även riksdagspartierna. Sedan så kan man tycka att vissa har idéer som det är ytterst svårt att ta till sig, men se det är en helt annan sak.

Det fina med demokratin är att alla har rätt att engagera sig för det de tror på. Anser man att en fråga negligeras eller att något saknas där man bor, så kan man alltså starta ett nytt parti. Även riksdagen är större än någonsin; vi har aldrig haft så många som åtta partiet där förrän på senare tid. Finns det då inte några problem med alla dessa partier? Jo det gör det faktiskt och det är att det ofta blir svaga majoriteter i kommunerna. Där bidrar även SD eftersom få vill samarbeta med dem, vilket har gjort att en trejdedel av landets kommuner styrs i minoritet. I en demokrati så riskerar vi att få många partier, men det är ett lågt pris att betala. Motsatsen vore hemsk.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s